office@imobi.ro
Într-o perioadă în care piața imobiliară are nevoie de un impuls puternic, este important să știi cât mai multe despre TVA-ul la a doua locuință.
Cadrul legislativ care permite aplicarea cotei de TVA 5% la a doua locuință există de ani buni, dar modificările se întâmplă constant, în special în tandem cu situația economică și socială.
Legislația în vigoare impune o serie de condiții pentru persoanele care vor să beneficieze de cota de 5%:
▶ suprafața utilă maximă, exclusiv anexele gospodărești de 120 m²;
Anexele gospodărești sunt definite drept:
„Construcțiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite să adăpostească activități specifice, complementare funcțiunii de locuire, care, prin amplasarea în vecinătatea locuinței, alcătuiesc împreună cu aceasta o unitate funcțională distinctă. În categoria anexelor gospodărești, de regulă, în mediul rural, sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea. În mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, serele, piscinele și altele asemenea.” Sursa: EuroAvocatura.ro, Anexe gospodărești, Drept Civil.
▶ suma locuinței să nu depășească 450.000 lei (aproximativ 92.270 euro);
▶ terenul pe care este construită locuința să nu depășească 250 m².
Tocmai din cauza condițiilor restrictive, în special în ceea ce privește prețul noii locuințe, a fost propusă legea 296/2020, care dorește majorarea plafonului la 140.000 euro. Această modificare are rolul de a sprijini persoanele fizice, dar și dezvoltatorii care vor să investească în piața imobiliară, în special pe fondul condițiilor din ultima vreme la nivel socio-economic. De asemenea, deprecierea leului în raport cu euro este un motiv întemeiat pentru a facilita procesul de achiziționare a unei locuințe. Din păcate, legea 296/2020 nu va intra în vigoare în acest an și a fost amânată până la 1 ianuarie 2022.
Dezvoltatorii notează că amânarea legii nu face decât să pună persoanele interesate de achiziționare într-o poziție dificilă, acum, clienții lor decid să renunțe la locurile de parcare, pentru a se putea încadra în condițiile impuse de legislația actuală.
Dacă vrei să mai achiziționezi o locuință în acest an, calculează atent prețul și toate detaliile din lista de condiții impuse. De asemenea, discută deschis și transparent cu dezvoltatorul despre Legea locuinței și tot ce implică aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluții. Anul 2022 se anunță a fi unul optimist, iar dacă discuți cu un consultant, poți descoperi dacă este mai bine să aștepți sau să investești acum.
Sursa: https://www.storia.ro/